Natuursteen is onderverdeeld in verschillende soorten, ieder met een eigen karakter en uitstraling:

titelblokje  NATUURSTEEN

Natuursteen is de verzamelnaam voor de diverse steensoorten die worden gewonnen in groeves in alle delen van de wereld. Het bijzondere van natuursteen is, dat het altijd een uniek materiaal is, letterlijk een deel van de aarde, en dus altijd anders.

Natuursteen is onderverdeeld in verschillende soorten, ieder met een eigen karakter en uitstraling:

titelblokje Marmer is een kalkhoudende steensoort, ontstaan uit samengeperste plant- en dierenresten. Het materiaal is zacht en poreus, en dus kras- en vlekgevoelig. Ook zuren en kalkoplossende middelen kunnen het materiaal beschadigen. Echter, door marmer te impregneren, kan het vlek- en watervast gemaakt worden, en is het aanzienlijk gemakkelijker te onderhouden.

Marmer is, afhankelijk van de herkomst, leverbaar in talloze kleurstellingen (wit, zwart, crème, bruin, rood, groen) en kent diverse bewerkingen, waardoor het oppervlak en de uitstraling steeds anders is (bijvoorbeeld getrommeld, gezoet of gepolijst).

Marmer wordt toegepast als wand- of vloerbedekking, in Noord-Europa meestal enkel binnenshuis, omdat het materiaal vorstgevoelig is. In de warmere landen komt u marmer vaak in het straatbeeld tegen. Gewoon op de stoep, op pleinen en kades, of als gevelbekleding van huizen en bedrijfspanden./p>

titelblokje Hardsteen is een kalkhoudend sedimentsgesteente, dat (in tegenstelling tot de naam) niet zo hard is als graniet of kwartsiet. Het is gevoelig voor zuren, en tevens krasgevoelig. Hardsteen is meestal grijs van tint, afhankelijk van de herkomst en bewerking variërend van donkergrijs tot licht, soms met een lichte hint van blauw of bruin.

Het materiaal bevat vaak fossielen. De bekendste hardsteensoort komt uit België (Arduin of Belgisch hardsteen). Deze soort bevat de meeste fossielen en is meestal bruingrijs van tint (wederom afhankelijk van de oppervlaktebewerking). Echter, tegenwoordig worden de Chinese en Viëtnamese hardsteensoorten ook veelvuldig toegepast. Dit heeft veelal met de prijs te maken.

Belgisch hardsteen is veel duurder dan de Chinese, Ierse of Viëtnamese variant. Hardsteen kan binnen en buiten toegepast worden, en wordt vaak gebruikt als keukenblad, dorpels, vensterbanken, etc.

titelblokje Leisteen is een splijtsteen, ontstaan door afzetting van puin en slib in de zee. Het is harder dan marmer, en dus minder krasgevoelig. Ook is het minder gevoelig voor zuurhoudende middelen. Leisteen is meestal multikleurig of donker gekleurd, en heeft een iets grover oppervlak. Het wordt als vloer- en als wandbedekking toegepast, en kan vaak ook buiten geplaatst worden (o.a. als dakbedekking of op een terras).

titelblokje Kwartsiet is een metamorf gesteente, ontstaan uit zandsteen. Het materiaal is erg hard en gestuctureerd (ruw), waardoor van nature zeer antislip. Kenmerkend voor kwartsiet zijn de in het gesteente aanwezige "kwartsglimmers". Het van nature ruwe materiaal is in vele kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar (gekloven, getrommeld, of gezoet), afkomstig uit alle delen van de wereld. Kwartsiet is binnenshuis en buiten toepasbaar.

titelblokje Graniet is een kristallijn stollingsgesteente dat onder hoge druk in de diepe aardlagen is ontstaan. Het bevat voornamelijk kwarts (90%), veldspaat en glimmer. Graniet wordt veelvuldig in de keukenindustrie toegepast, als aanrechtblad, omdat het hittebestendig is. Maar toepassing op vloeren, wanden, en als gevelbekleding is tevens mogelijk. Graniet is leverbaar in vele kleurnuanceringen, en kent diverse oppervlakbewerkingen (o.a. gezoet, gepolijst of leatherfinish).

titelblokje Tegelland Nieuwegein werkt samen met natuursteenleveranciers die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan (o.a. Norvold International in Soesterberg). Monstermateriaal is direct voorhanden, of kan voor u worden besteld. Tevens voorzien wij u van eerlijke en uitgebreide informatie met betrekking tot de voor- en nadelen van de diverse steensoorten, en de wijze waarop de materialen onderhouden moeten worden. De onderhoudsmiddelen die wij adviseren, zijn van het merk Moeller Stone Care.

Voor een sfeer impressie kunt u onze Pinterest pagina raadplegen. Meer >>

titelblokje  Adres

Tegelland – Prof BV
De Liesbosch 8c (Google maps)
3439 LC Nieuwegein
030 - 307 4350

Algemene leg- en leveringsvoorwaarden

Privacy verklaring

titelblokje  Openingstijden

De showroom is enkel op afspraak geopend. Voor info en afspraken kan men contact opnemen met info@tegelland.nl

Maandag gesloten
Dinsdag 10.00 - 17.30 uur
Woensdag 10.00 - 17.30 uur
Donderdag 10.00 - 17.30 uur
Vrijdag 10.00 - 17.30 uur
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zondag gesloten

titelblokje  Social-media

Volg ons op social media!