titelblokje  TERRAZZO

Er zijn 2 typen terrazzo tegels: cementgebonden, en op basis van kunsthars. Het cementgebonden product is iets kwetsbaarder en gevoeliger voor slijtage dan de ander, maar kan (net als een natuursteen vloer) opnieuw geslepen, gepolijst, of gezoet worden, waardoor het materiaal er weer als nieuw uit ziet. Dit is met de kunsthars gebonden variant niet mogelijk.
Tegelland verkoopt cement gebonden terrazzo tegels van de Italiaanse fabrikanten Agglotech en Agglo Baghin (Ecostone), en hars gebonden terrazzo tegels van Quarella.

titelblokje Het materiaal is, net als natuursteen, uniek: iedere partij kan weer een beetje afwijken van de vorige, zowel wat betreft de grootte van de “specs” als de kleuren. De kleur en samenstelling is immers afhankelijk van de beschikbaarheid van de basismaterialen, zoals marmerbrokjes en kiezels. Terrazzo tegels hebben dezelfde kenmerken en samenstelling als een gegoten terrazzo vloer, doch zijn wat compacter, omdat het een geperst product betreft in plaats van een gegoten/gesmeerd materiaal. Bovendien is terrazzo in tegelvorm minder kostbaar dan een gegoten terrazzovloer. Door de tegels smal en in kleur te voegen, ontstaat toch de uitstraling van een gegoten of gesmeerde terrazzovloer. Terrazzo tegels zijn minder hard en slijtvast dan keramische vloertegels, die op zeer hoge temperaturen gebakken worden. Ook is het materiaal iets kwetsbaarder in de “handeling” (dus tijdens transport en plaatsen). Kleine gaatjes in de steen en licht afgebrokkelde kanten en/of hoekjes zijn inherent aan het materiaal. Het materiaal is licht krasgevoelig, maar krasjes zullen vaak oppervlakkig zijn, en weinig zichtbaar. Eén en ander is natuurlijk afhankelijk van de plek waar het product toegepast wordt, en van het gebruik. Tevens is het materiaal enigszins poreus, en gevoelig voor sterke zuren, kleurstoffen, en/of bleekmiddelen. Het bestaat immers voor een deel uit kalkhoudende marmerbrokjes.

titelblokje Om het oppervlak van uw terrazzovloer of - wand na levering en verwerking mooi te krijgen en te behouden, adviseren wij u het volgende: Enkele dagen na verwerking kunt u de cementsluier en het bouwvuil verwijderen met HMK R155 grondreiniger (zuurvrij) van Moeller Stone Care. Periodiek onderhoud geschiedt door middel van stof zuigen en dweilen c.q. afnemen van het materiaal met heet water en HMK P324 Edelzeep van Moeller Stone Care of HMK R155 van hetzelfde merk. P324 reinigt het materiaal op zachte wijze en voedt de steen, terwijl R155 het materiaal intensief reinigt zonder daarbij de aard van het materiaal aan te tasten. Afhankelijk van de toepassing kunt u de terrazzotegels impregneren (raadzaam bij plaatsing in de douche). Daarmee wordt het materiaal watervast en gemakkelijker te onderhouden. Dit kunt u doen door de steen in te wrijven/smeren (bijv. met een roller of kwast) met HMK S234 vlekstop van Moeller Stone Care. Impregneren kan pas als de steen volledig droog is, en biedt geen bescherming tegen sterke zuren of andere sterk bijtende producten. De cement gebonden terrazzotegels van Agglotech worden bij de fabriek al een keer behandeld om het materiaal vlek- en waterbestendig te maken. Nogmaals impregneren na verwerking kan echter raadzaam zijn (bijv. bij toepassing in natte ruimtes).

titelblokje Terrazzo tegels worden gefabriceerd door marmer- en/of kiezeldeeltjes te mengen met cement of kunsthars. Dit mengsel wordt vervolgens geperst: in een mal (ter grootte van de tegel), of in een groot blok. Van dit blok kunnen vervolgens platen gezaagd worden, waaruit tegels gezaagd worden (of maatwerk, zoals vensterbanken of dorpels). Terrazzo tegels zijn in vele kleurschakeringen leverbaar, en er zijn diverse oppervlaktebewerkingen mogelijk, zoals gepolijst, gezoet, of geborsteld. De gezoete versie, met een zachte glans, wordt het meest toegepast. Er zijn 2 typen terrazzo tegels: cementgebonden, en op basis van kunsthars. Het cementgebonden product is iets kwetsbaarder en gevoeliger voor slijtage dan de ander, maar kan (net als een natuursteen vloer) opnieuw geslepen, gepolijst, of gezoet worden, waardoor het materiaal er weer als nieuw uit ziet. Dit is met de kunsthars gebonden variant niet mogelijk. Tegelland verkoopt cement gebonden terrazzo tegels van de Italiaanse fabrikanten Agglotech en Agglo Baghin (Ecostone), en hars gebonden terrazzo tegels van Quarella. /p>

titelblokje Terrazzo tegels kunnen op de vloer en op de wand geplaatst worden, binnen, en eventueel buiten. Toepassing buiten vraagt om een nauwgezette voorbereiding en onderhoud. Het materiaal wordt veelvuldig toegepast in woningen, zoals in badkamers, keukens, en toiletten, maar ook in publieke/openbare ruimtes als hotels, restaurants, winkels, etc. Agglotech heeft de mogelijkheid om terrazzo tegels van een coating te voorzien, waardoor het materiaal een anti-slipwaarde van R11 verkrijgt. Maar niet alleen tegels behoren tot de mogelijkheden. Ook plaatmateriaal en maatwerk is mogelijk. Denk daarbij aan vensterbanken, dorpels, traptreden, keukenbladen, wastafelbladen, tafelbladen, etc. Het is zelfs mogelijk om uw persoonlijke mix en tegel samen te stellen voor uw project…..

titelblokje De tegels , net als natuursteen, met een water gekoelde zaag of slijptol gezaagd te worden. Om een mooi resultaat te bereiken is een vlakke, gladde ondergrond erg belangrijk. Strijk de vloer en/of wand eventueel voor met een daarvoor geschikt voorstrijkmiddel. Bij het tegelen kan gebruik worden gemaakt van een levelling systeem, om een vlak resultaat en een regelmatige voeg te verkrijgen. Houd hierbij rekening met de dikte van het materiaal. Terrazzotegels kunnen, evenals natuursteen, rechtstreeks in de specie verwerkt worden. Gebruik bij de lichtere soorten trascement, om “uitbloeien” te voorkomen. Ook is het mogelijk om de steen te verlijmen, omdat ze goed op maat en dikte gezaagd worden bij de fabriek. Gebruik een flexibele tegellijm van goede kwaliteit: bij voorkeur zuurvrij en/of geschikt voor natuursteen. En gebruik een lichte of witte tegellijm bij lichte terrazzo tegels, om doorslaan te voorkomen. Het gebruik van een S1 lijm of andere snel drogende tegellijm wordt afgeraden, omdat door de snelle droging de hechting kan verminderen, waardoor de tegels los kunnen laten van de ondergrond. Het materiaal is strak gezaagd en kan met een smalle voeg van 1-2 mm geplaatst worden, waardoor (bij de juiste voegkleur) de uitstraling van een gegoten terrazzovloer bereikt wordt. Gebruik een watervaste, flexibele voeg (eventueel eveneens geschikt voor natuursteen). Donkere voegmiddelen kunnen, in geval van toepassing bij een lichte terrazzo tegel, in de steen trekken en een verkleuring geven. Hetzelfde kan gebeuren bij toepassing van een epoxyvoeg of 2-componentenvoeg. Gebruik eventueel een zuurvrije siliconenkit, of siliconenkit welke geschikt is voor natuursteen. Het advies is om een lichte kit te gebruiken in combinatie met lichte soorten terrazzo tegels.

Voor een sfeer impressie kunt u onze Pinterest pagina raadplegen. Meer >>

titelblokje  Adres

Tegelland – Prof BV
De Liesbosch 8c (Google maps)
3439 LC Nieuwegein
030 - 307 4350

Algemene leg- en leveringsvoorwaarden

Privacy verklaring

titelblokje  Openingstijden

De showroom is enkel op afspraak geopend. Voor info en afspraken kan men contact opnemen met info@tegelland.nl

Maandag gesloten
Dinsdag 10.00 - 17.30 uur
Woensdag 10.00 - 17.30 uur
Donderdag 10.00 - 17.30 uur
Vrijdag 10.00 - 17.30 uur
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zondag gesloten

titelblokje  Social-media

Volg ons op social media!